VAKEDNO-2025-861 / Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun hankinta
Määräaika:
28.8.2025
12.00
(UTC+03:00)
Määräaikaan:
Tiivistelmä
Katso samankaltaisia mahdollisuuksia
Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
VAKEDNO-2025-861 / Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun hankinta
Hankintailmoitustyyppi
Kilpailu [TED eF[20]]
Julkaistu
2.7.2025
11.09
(UTC+03:00)
Kysymysten jätön määräaika
7.8.2025
12.00
(UTC+03:00)
Tarjousten määräaika
28.8.2025
12.00
(UTC+03:00)
Organisaatio
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Kuvaus
Tällä tarjouspyynnöllä Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (jatkossa ”Tilaaja”) hankkii, ostopalveluina yksityisiltä Toimittajilta vammaispalvelulain (675/2023) (jatkossa ”vammaispalvelulaki”) mukaista henkilökohtaista avustajapalvelua vammaispalvelulaissa määritellyille vammaisille henkilöille.
Hankinta koskee kaikkia Tilaajan nykyisiä ja uusia ostopalveluasiakkaita. Tilaaja varaa oikeuden siirtää kaikki nykyiset ja uudet ostopalveluasiakkuudet kilpailutuksen myötä syntyneen etusijajärjestyksen sekä tarjouspyyntöasiakirjoissa kuvatun asiakkuuksien jakautumisen mukaisesti niille Toimittajille, jotka tulevat valituiksi sopimuskaudelle.
Palvelukuvauksessa on kuvattu hankinnan sisältö ja vähimmäislaatuvaatimukset, joiden tulee toteutua koko sopimuskauden ajan.
Henkilökohtaista apua tulee tarjota koko Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Avustaminen voi tapahtua myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ulkopuolella pääkaupunkiseudulla. Avustamista tarvitaan kaikkina vuorokauden aikoina, myös iltaisin, öisin ja viikonloppuna.
Tilaajan alueella tuotetaan noin 36 000 tuntia henkilökohtaisen avustamisen palveluita kuukaudessa. Tuotettuun tuntimäärään ei ole odotettavissa laskua aiempiin vuosiin nähden, vaan trendi on lievästi kasvava. Tilaaja ei tällä tarjouspyynnöllä sitoudu tiettyihin hankintamääriin.
OSATARJOUSMAHDOLLISUUDET
1. Henkilökohtainen apu
2. Vaativa henkilökohtainen apu
Tarjouskilpailun perusteella muodostetaan puitejärjestely siihen valittujen toimittajien kesken. Puitejärjestelyn piiriin valitaan molempiin osakohteisiin kaikki soveltuvuus- ja vähimmäisvaatimukset täyttävät toimittajat poissulkien kaksi (2) kalleinta tarjousta, kuitenkin enintään kymmenen (10) toimittajaa.
Puitejärjestelyssä oleva toimittaja valitaan kunkin asiakkaan kohdalla yksilöllisen tarpeen, harkinnan ja palvelun soveltuvuuden perusteella. Ensisijainen toimittaja on halvimman tarjouksen jättänyt. Asiakkaiden ohjautumisessa Toimittajille otetaan lisäksi aina huomioon asiakkaan tarpeet, toimittajan osaaminen sekä näiden kohtaaminen.
Tilaaja varaa oikeuden olla ohjaamatta uusia asiakkaita Toimittajalle, jolla on yli kuusikymmentä (60) prosenttia asiakkaille myönnetyistä avustustunneista.
Jättämällä tarjouksen tähän tarjouspyyntöön tarjoaja hyväksyy tarjouspyyntöasiakirjoissa olevat ehdot ja sitoutuu tuottamaan henkilökohtaista apua tarjouksessaan antamallaan hinnalla.
Tilaaja varaa oikeuden hankkia palvelua myös puitejärjestelyn ulkopuolisilta toimittajilta, mikäli sopimuskumppanit eivät pysty vastaamaan palvelutarpeeseen tai sopimuskumppaneiden palvelut eivät vastaa asiakkaan erityiseen palvelutarpeeseen.
HANKINNAN TAUSTAA
Vammaispalvelulakia sovelletaan lain 2 §:ssä määriteltyyn vammaiseen henkilöön. Oikeus vammaispalvelulain mukaisiin palveluihin on henkilöllä, joka täyttää kaikki vammaisen henkilön määritelmässä mainitut edellytykset. Vammaispalvelulaissa säädetään palvelukohtaisista myöntämisedellytyksistä, jotka vammaisen henkilön on myös täytettävä ollakseen oikeutettu kyseiseen palveluun.
Vammaispalvelulain mukainen henkilökohtainen apu on tarkoitettu asiakkaalle, joka tarvitsee toisen henkilön apua yhdessä tai useammassa toimessa, eikä hänen yksilöllisen avun tai tuen tarpeisiinsa voida vastata sopivin palveluin muun lain nojalla.
Henkilökohtaista apua on oikeus saada vamman tai sairauden aiheuttamasta pitkäaikaisesta toimintarajoitteesta johtuvan yksilöllisen tarpeen mukaan. Yksilöllisen tarpeen määrittelyssä otetaan huomioon henkilön elämäntilanne kokonaisuudessaan eli muun muassa asumis- ja muut elinolosuhteet, perhetilanne sekä opiskelu, työelämä ja vapaa-ajan toiminnot.
Tilaajan on järjestettävä henkilökohtainen apu, jos kyseessä oleva asiakkaan kannalta tärkeä asia, tehtävä tai toiminta jäisi muutoin kokonaan tekemättä tai esimerkiksi päivittäisten henkilökohtaisten toimien suorittaminen olisi kohtuuttoman hidasta tai hankalaa.
Henkilökohtainen apu saattaa olla tarpeen myös tilanteissa, joissa asiakas tarvitsee sitä voidakseen liikkua tai muuten toimia turvallisesti. Henkilökohtainen apu kattaa ne asiat ja tehtävät, jotka asiakas muutoin tekisi itse kulloinkin kyseessä olevassa ympäristössä. Asiakkaalla on oikeus saada henkilökohtaista apua myös silloin, kun hän tarvitsee palvelua kyetäkseen toimimaan itselleen vieraassa ympäristössä.
HENKILÖKOHTAINEN APU
Henkilökohtaisen avun tarkoituksena on, että asiakkaan itsemääräämisoikeus toteutuu yhdenvertaisesti muiden kanssa niissäkin tilanteissa, joissa hän tarvitsee toisen henkilön apua. Henkilökohtaisen avun myöntämisen edellytyksenä on, että asiakas kykenee itsenäisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtonsa avun sisällöstä.
Henkilökohtainen apu tukee asiakkaan omia valintoja, itsemääräämisoikeutta, osallisuutta ja omannäköistä elämää. Asiakas määrittelee itse missä, miten ja milloin häntä näissä toiminnoissa avustetaan sekä ohjaa ja johtaa avustajan työtä.
Henkilökohtainen apu ei ole pääosin hoitoa, hoivaa eikä valvontaa. Avustaja ei ole hoitaja tai asiantuntija suhteessa asiakkaaseen, eikä henkilökohtainen apu korvaa kotihoitoa tai muita terveydenhuollolle kuuluvia tehtäviä.
Asiakkaan terveyden- ja sairaanhoidosta sekä lääkinnällisestä kuntoutuksesta vastaa Tilaajan perusterveydenhuolto, asiakasta hoitava lääkäri tai erikoissairaanhoito.
Kotona tuotettava henkilökohtainen apu on tarkoitettu kotona tapahtuviin päivittäisiin toimiin, jotka voivat liittyä esimerkiksi liikkumiseen, pukeutumiseen, henkilökohtaiseen hygieniaan, vaate- ja ruokahuoltoon ja kodin siisteydestä huolehtimiseen.
Kodin ulkopuolella tapahtuva henkilökohtainen apu voi liittyä mm. työhön ja opiskeluun, yhteiskunnalliseen osallistumiseen, asiointiin, harrastustoimintaan, elämyksiin tai sosiaalisten suhteiden ylläpitoon. Kodin ulkopuoliset avustustehtävät liittyvät usein liikkumiseen, tavaroiden kantamiseen, kommunikointiin tai erinäisiin järjestelyihin.