517150 / Pk-yritysbarometrin toteuttaminen 2025-2026

Määräaika: 23.9.2024 16:15 (UTC+03:00)
Määräaikaan:

Tiivistelmä

Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
517150 / Pk-yritysbarometrin toteuttaminen 2025-2026
Hankintailmoitus­tyyppi
Suunnittelu [TED eF[7]]
Julkaistu
17.7.2024 14:00 (UTC+03:00)
Kysymysten jätön määräaika
11.9.2024 12:00 (UTC+03:00)
Tarjousten määräaika
23.9.2024 16:15 (UTC+03:00)
Organisaatio
Työ- ja elinkeinoministeriö
Kuvaus
Tarjouspyynnön kohde
Hankinnan kohteena on pk-yritysten suhdanneodotuksia selvittävän barometrin tiedonkeruun ja raportoinnin toteuttaminen kahdesti vuodessa. Pk-yritysbarometrissa kuvataan pienten ja keski-suurten yritysten toimintaa ja niiden taloudellista toimintaympäristöä. Tarkastelun kohteena ovat pk-yritysten suhdanneodotukset ja niiden kehitys, kasvu ja uudistuminen. Lisäksi käsitellään kansainvälistymistä, investointeja ja rahoitusta.
Ensimmäinen barometrin kyselykierros toteutetaan joulu- tammikuussa (julkistaminen helmikuun puolivälissä) ja toinen heinä- elokuussa (julkistaminen syyskuun puoliväliin mennessä) vuonna 2025. Ensimmäinen kysely käynnistyisi siis joulukuussa 2024 ja kyselylomakkeen päivittäminen marraskuun alussa 2024. Syksyllä 2025 käynnistyvä kysely varataan optiona.
Esimerkit kysymyslomakkeesta ovat liitteinä. Kysymyslomakkeen pituus on enintään 50 kysymystä. Kullekin kierrokselle kysymyslomake vahvistetaan kuitenkin aina erikseen. Osa kysymyksistä on vaihtuvia. Lisäksi joitain aihepiirejä tarkastellaan sekä suppealla että laajalla kysymyspatteristolla siten, että osa kysymyksistä sisältyy vain kevään tai syksyn barometriin.
Kysely tehdään suomeksi ja ruotsiksi. Lomakkeen käännöstyöstä vastaa tilaaja.
Kohdejoukko ja otos
Kyselyn kohdejoukkona ovat pk-yritykset (alle 250 henkilöä työllistävät). Otosjoukko muodostetaan siten, että se rakenteeltaan (alueellisuus, toimialajako ja henkilökunnan koko) vastaa mahdollisimman hyvin pk-yritysrakennetta Suomessa. Otantakehikkona on käytetty TOL 2008 toimiala-luokitusta ja Tilastokeskuksen Yritysrekisteriä tai muuta laajapohjaista yritystietokantaa. Toimittajalla tulee olla käytössään yritysten yhteystietojen hankintaan soveltuva kattava rekisteri, jota voidaan tarvittaessa täydentää Suomen Yrittäjien jäsenrekisterin tiedoin. Toimittajan tulee seurata vastaajajoukkoa ja siihen perustuvien tulosten edustavuutta tiedonkeruiden aikana.
Toimittajan tulee poimia otokseen ja saada vastaukset riittävältä määrältä yrityksiä siten, että alueellinen, toimialoittainen ja henkilökunnan kokoluokittainen edustavuus toteutuu. Yleensä pk-yritysbarometrin tietopohjana on ollut noin 4 500 – 6 000 vastanneen yrityksen tiedot.
Kysely toteutetaan pääasiassa internetkyselynä, jota voidaan täydentää mobiilipohjaisella kyselyllä. Tasapainoinen näyte varmistetaan tarvittaessa lisähaastatteluilla puhelimitse.
Tulosten raportointi ja visualisointi
Hankkeen toteutuksessa on keskeistä tulosten toimitusvarma raportointi ja visualisointi. Kysely-tutkimuksella ja sen tulosten raportoinnilla ja julkistamisella on jo vakiintunut aikataulu, josta ei haluta poiketa kuin pakottavista syistä johtuen. Työn tarkempi aikataulu sekä kyselylomakkeen sisältö valmistellaan ja vahvistetaan vuorovaikutteisesti ohjausryhmässä, johon osallistuvat kaikki tilaajat. Tulosten laskentaan aineisto tulee tarvittaessa tilastollisesti oikaista siten, että se pyrkii vastaamaan mahdollisimman hyvin Suomen pienten ja keskisuurten yritysten todellista rakennetta.
Tarjoajaa pyydetään jättämään tarjous kohdasta
a) joko vaihtoehto 1 tai 2 tai 3 sekä
b) 4
Kohta a)
Toimittaja lähettää tilaajille datan ristiintaulukoituna keskeisillä taustamuuttujilla (excel-formaatti) ja tulokset käytettäväksi aineiston verkkopohjaisen analysointityökalun avulla kaikkien kysymysten osalta.
Toimittaja raportoi alueelliset tulokset (21 kpl/kahdesti vuodessa) aineiston verkkopohjaisen analysointityökalun avulla. Lisäksi toimittaja laatii alueellisista (21 kpl/kahdesti vuodessa) tuloksista vaihtoehtoisesti
1. raportti (word -formaatti) ja kuvat (ppt -formaatti) tai
2. infografiikan (erikseen sovitussa muodossa) ja kuvat (ppt -formaatti)
3. tarjoaa palvelinpohjaista visualisoitua raportointia ja kuvat (ppt -formaatti)
Noin kahdellekymmenelle alueelle tuotetaan lisäksi seutukunnallinen kuvaesitys (ppt -formaatti).
Kohta b)
4. lisäksi tarjoajaa pyydetään jättämään tarjous palvelinpohjaisesta raportoinnista. Tällöin toimittajalla tulisi olla käytössään tulosraportointiohjelma, jota se voi tarjota tilaajien käyttöön. Tarkoituksena on, että pk-yritysbarometrin tulosten esittäminen ja vertailu tapahtuisivat julkisilla verkkosivuilla.
Raportoinnin teknisten vaatimusten osalta tarjoajan tulisi vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:
- mahdollistaako raportointiohjelma tulosten vertailtavuuden edellisten barometrien tuloksiin,
- mahdollistaako raportointiohjelma käyttäjän tekemät painotetut suodatukset,
- jos tulosraportointiohjelman käyttö edellyttää erillistä lisenssiä, voiko tilaajan mahdollisesti hankkimalla lisenssillä saada tulokset avoimesti kaikkien käytettäväksi ja
- onko raportointiohjelma vapaasti hyödynnettävissä tilaajien verkkosivujen kautta - ts. saako palvelinpohjaisen raportointi-ikkunan tai linkin ohjelmaan upotettua helposti (ilman yksittäisten käyttäjien rekisteröintiä tms.) tilaajan julkisille verkkosivuille.
Barometrien toteutuksen aikataulussa tavoittelemme seuraavaa: vastausaika noin 4 viikkoa, koko maata koskeva datan tulee olla käytettävissä 2 viikkoa vastausajan päättymisen jälkeen ja alueellisten raporttien tulee valmistua 2-3 viikossa vastausajan päättymisestä.
Lisäksi toimittajan tehtävänä on huolehtia aineiston käytettävyydestä, tarvittavien aikasarjojen saatavuudesta niin, ettei tilaajille aiheudu merkittävää lisätyötä, sekä aikasarjan täydentämisestä uusimmilla havainnoilla.
Lisäksi pyydetään huomioimaan, että tilaajilla on omistusoikeus mikrodataan anonymisoituna.
Syksyn 2023 ja vuoden 2024 ensimmäinen Pk-yritysbarometri löytyy: https://www.yrittajat.fi/ajankohtaista/tutkimukset/
Samoilta sivuilta löytyvät myös esimerkit alueraporteista ja -kalvoista.
Hankinnan kohdetta ja siinä olevia määrittelyjä mahdollisesti tarkennetaan julkaisuvaiheessa