MML 110943/02 02/2024 / Maastokartoituslaitteet 2024-2030

Määräaika: 31.7.2030 12:00 (UTC+03:00)
Määräaikaan:

Tiivistelmä

Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
MML 110943/02 02/2024 / Maastokartoituslaitteet 2024-2030
Hankintailmoitus­tyyppi
Kilpailu [TED eF[16]]
Julkaistu
26.4.2024 13:56 (UTC+03:00)
Kysymysten jätön määräaika
31.7.2030 11:59 (UTC+03:00)
Tarjousten määräaika
31.7.2030 12:00 (UTC+03:00)
Organisaatio
Maanmittauslaitos
Kuvaus
Tämän dynaamisen hankintajärjestelmän (jäljempänä myös "DPS") kohteena on maastokartoituslaitteet.
Maanmittauslaitos uudistaa tällä hetkellä omaa maastotietojen tuotantojärjestelmäänsä. Järjestelmän avulla kerätään ja ajantasaistetaan kansallisen maastotietokannan tietoja sekä tuotetaan yleiset karttatuotteet. Järjestelmää kehitetään avoimen lähdekoodin QGIS-paikkatieto-ohjelmiston päälle. Järjestelmää käyttää noin 150 kartoittajaa ympäri Suomen. Uudistuksen tavoitteena on mahdollistaa entistä laadukkaampi, valtakunnallisempi ja ajantasaisempi peruspaikkatieto. Samalla aineiston ylläpitoa kehitetään tehokkaammaksi, jotta saadaan vähennettyä päällekkäistä aineistonkeruutyötä. Tämän myötä saadaan edistettyä aineistojen käyttöä eri tarkoituksiin ja mahdollistetaan uusien teknologioiden ja standardien hyödyntäminen.
Maanmittauslaitos uudistaa tämän muutoksen yhteydessä maastossa käytettäviä kartoitusvälineitä kartoitustyön tehokkuuden parantamiseksi. Työprosesseihin kuuluvilla maastokäynneillä kartoittajat tarkistavat stereokartoituksessa epäselväksi jääneet kohteet sekä kartoittavat uudet kohteet, joita ei kyetä ylläpitämään tai varmentamaan muista aineistolähteestä. Työn tueksi kehitetään ohjelmisto ja hankitaan tarvittavat laitteet, joilla voidaan tehdä maastotiedontuotantoa osana peruspaikkatietojen tuotantoprosessia.
Maanmittauslaitos järjesti aiemmin markkinavuoropuhelun MML 81153/02 02/2023. Markkinavuoropuhelun selvitysten perusteella hankintayksikkö on päättänyt hankkia stereokartoituksen tueksi paikkatietovastaanottimia tehostamaan työtä ja digitalisoimaan työprosesseja.
Hankinnan kohteena ovat paikkatietovastaanottimet, joiden paikannustarkkuus on <50 cm. Vastaanottimen on oltava liitettävissä Bluetooth-yhteydellä (BT) tablettiin, jonka käyttöjärjestelmä on Android. Android-käyttöjärjestelmä päivitetään säännöllisesti uusimpiin versioihin, joita paikkatietovastaanottimen on tuettava. Maastotiedon keruussa käytetään tabletilla olevaa Qfield-sovellusta, jonka kanssa paikkatietovastaanottimien on toimittava.
Iso osa Maastotietokannan ylläpitotyöstä tehdään kartoittamalla liikkuvasta autosta, joten paikkatietovastaanottimen tulee toimia luotettavasti liikkeessä. BT-yhteyden tulee toimia ulkona olevasta vastaanottimesta auton sisällä olevaan tablettiin. Laitteen on sovelluttava maastotyöhön ja oltava roiskevesitiivis tai vesitiivis. Laitteen on kestettävä sadetta ja toimittava märkänäkin.
Hankittavien paikkatietovastaanotinten määrä on arviolta yli 40 kpl seuraavien 6 vuoden aikana. Hankittujen laitteiden huolto sopimuskauden jälkeen 24 kk. Paikkatietovastaanottimia hankitaan vuonna 2025 alustavasti 40 kpl ja seuraavina vuosina tarvittaessa lisää.
Osana laitteiden hankintaprosessia hankintayksikkö tulee testaamaan paikkatietovastaanottimia maastossa todellisissa kartoitustilanteissa. Maastotesteissä testataan laitteiden yleistä käytettävyyttä ja mittauskykyä eri maasto-olosuhteissa. Tarkemmat kriteerit kuvattu myöhemmin tämän hankinnan liitteissä.