HUS 665-2023 / Tietopyyntö: Tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmä
Tiivistelmä
Katso samankaltaisia mahdollisuuksia
Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
HUS 665-2023 / Tietopyyntö: Tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmä
Hankintailmoitustyyppi
Suunnittelu [TED eF[4]]
Julkaistu
6.2.2025
11:58
(UTC+02:00)
Organisaatio
HUS-yhtymä
Kuvaus
TÄMÄ EI OLE HANKINTAILMOITUS TAI TARJOUSPYYNTÖ VAAN TIETOPYYNTÖ MARKKINAKARTOITUSTA JA TEKNISTÄ
VUOROPUHELUA VARTEN.
Tämän tietopyynnön avulla kartoitetaan markkinoita ja saadaan hankintaa koskevaa tietoa. Hankintayksikkö ei aloita tietopyynnön julkaisulla tarjouskilpailua, vaan mahdollinen hankintailmoitus ja tarjouspyyntö julkaistaan myöhemmin. Tietopyyntö ei velvoita hankintayksikköä toteuttamaan varsinaista hankintaa. Tietopyyntöön vastaaminen ei ole edellytys myöhempään mahdollisesti järjestettävään tarjouskilpailuun osallistumiselle. Toimittajille ei makseta korvausta tietopyyntöön vastaamisesta tai markkinavuoropuheluun osallistumisesta.
Tähän tietopyyntöön annettuja vastauksia käytetään suunniteltaessa sairaanhoidollisten palveluiden tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmän hankintaa.
HUS-yhtymä suunnittelee sairaanhoidollisten palveluiden tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmän hankintaa. Mahdollisen hankinnan kohteena on tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmä ja jatkuvan ylläpidon palvelut sekä käyttöönottoprojekti. Tarkoituksena on hankkia ja käyttöönottaa valmis tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmä tai -palvelu (SaaS).
HANKINNAN TAUSTAT JA TAVOITE
Kustannusten hyvä hallittavuus edellyttää ymmärrystä toiminnan kustannusrakenteesta. Kustannuslaskennan avulla tuotetaan luotettavaa ja läpinäkyvää tietoa kustannusrakenteesta ja suoritteiden tuottamiskustannuksista. Laskennassa kustannukset kohdistetaan suoritteille ja tuotteille aiheuttamisperiaatteen mukaan. Tuotteiden ja palveluiden hinnoittelu perustuu kustannuslaskentaan.
Terveydenhuoltolain mukaan hintojen on oltava kustannusvastaavat. Suoritehintoja käytetään HUSin ulkoisessa ja sisäisessä laskutuksessa sekä palveluiden käytön raportoinnissa HUS-yhtymän johdolle, omistajille, hyvinvointialueille, Valtiokonttorille ja THL:lle. Suoritehintoja käytetään myös potilaskohtaisten ja tuotekohtaisten kustannusten laskennassa.
HUS tarvitsee käyttöönsä sairaanhoidollisten palveluiden kustannuslaskennan valmisratkaisun, johon kuuluu kokonaiskustannuslaskenta, suoritekustannuslaskenta sekä potilas- ja asiakaskohtainen kustannuslaskenta. Valmisohjelmiston tulee tukea erityisesti erikoissairaanhoidon kustannuslaskennan laaja-alaisia tarpeita sisältäen toimialakohtaiset erityistoiminnallisuudet. Varsinaisen kustannuslaskennan rinnalla tarvitaan muunneltavia laskentamalleja erilaisten ennakoivien skenaarioiden tekemiseen. Laskenta toteutetaan organisaatiotyypeittäin ja tarvittaessa yksikkökohtaisesti räätälöitävien kustannuserien ja sääntöjen kautta. Välivaiheita tarvitaan useita.
HUSissa käytetään potilasluokittelussa ja tuotteistuksessa NordDRG-järjestelmää. Hoitopalveluiden tuotteistus ja laskutus perustuu NordDRG-, hoitopäivä- ja avohoitokäyntituotteisiin sekä sähköisiin etäasiointipalveluihin, muihin palveluihin ja kapitaatiolaskutukseen perustuviin palveluihin. Lisäksi suoritehinnaston mukaisia välisuoritteita voidaan myydä erillisinä tai paketoituina palveluina.
Kustannuslaskentajärjestelmässä on pystyttävä käyttämään NordDRG-järjestelmän mukaista luokittelua sekä THL:n ja Kuntaliiton mukaisia koodistoja. Laskettavia vastuuyksiköitä on 2 200 kappaletta. Erikoissairaanhoidon laskettavia tuotteita ja suoritteita on kymmeniä tuhansia. Yhtäaikaisia käyttäjiä voi olla jopa 100. Kirjanpidon vuosiaineisto sisältää yli miljoona riviä.
Kustannuslaskennan hyödynnettävyys ja kustannusrakenteen analysointi edellyttää dynaamisesti toimivia raportteja ja visualisointeja, joilla voi tarkastella tuotteiden kustannuksia ja kustannusten kohdistusperiaatteiden vaikutusta sekä tehdä vertailua laskenta-kohteiden välillä. Raporteilta saatavaa dataa on tarpeen siirtää ainakin taulukkolaskentaohjelmaan, mutta tietoja tulisi voida käyttää joustavasti myös muissa erilaisissa järjestelmissä, esimerkiksi PowerBI:ssä. Käyttäjätuen edellytetään olevan vähintään suomenkielinen.
HUS pyytää seuraavia tietoja:
• Riittävän yksityiskohtainen kuvaus ratkaisusta sisältäen mm. käyttö- ja toimintaympäristöt, toiminnallisuudet ja arkkitehtuurikuvauksen.
• Kuvaus palvelun integrointimahdollisuuksista.
• Kuvaus käyttäjänhallintaan liittyvistä ratkaisuista.
• Onko esittämänne ratkaisu jo käytössä jossain monialaisessa terveydenhuollon organisaatiossa?
• Miten DRG-luokittelu on huomioitu ratkaisussanne ja miten muita koodistoja tuetaan?
• Miten järjestelmänne tukee monialaisen terveydenhuollon organisaation laajan tuoterepertuaarin monipuolista laskentaa ja mahdollistaa laajan käyttäjäkunnan toimimisen järjestelmässä yhtäaikaisesti?
• Yhteistyö- ja toimintamallit, jotka toimittaja näkee tarkoituksenmukaiseksi.
HUS pyytää budjetointia varten seuraavia hintatietoja:
• Mihin palvelun laskutus asiakkaalta perustuu (hinnoittelumallit) ja esimerkin hinnoittelusta.
• Ohjelmistolisenssien tai ohjelmistopalvelun hinnoittelurakenteen kuvaus (lisenssipolitiikka tai palvelumaksu).
Pyydämme huomioimaan, että kaikki materiaali on tarkoitettu ainoastaan tämän markkinavuoropuhelun käymiseen. Hankintayksikkö käsittelee vastauksenne luottamuksellisesti.
Tietopyynnön vastausten perusteella saatetaan toimittajalle tarjota mahdollisuus esitellä ratkaisujaan myöhemmin ilmoitettavalla tavalla. Tietopyyntöön vastanneet toimittajat saavat myös mahdollisesti kommentoitavakseen alustavat tarjouspyyntöasiakirjat.
Pyydämme toimittamaan vastaukset tietopyyntöön ja ilmoittamaan kiinnostuksestanne viimeistään 28.2.2025 klo 12:00 mennessä osoitteeseen [email protected]. Viestin aiheeksi maininta "HUS 665-2023 Tuote- ja suoritekustannuslaskentajärjestelmä".