554489 / Liikenteen ja liikkumisen päästöjä vähentävät ratkaisut Espoossa
Määräaika:
16.4.2025
15:00
(UTC+03:00)
Määräaikaan:
Tiivistelmä
Katso samankaltaisia mahdollisuuksia
Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
554489 / Liikenteen ja liikkumisen päästöjä vähentävät ratkaisut Espoossa
Hankintailmoitustyyppi
Pienhankinta
Julkaistu
25.3.2025
13:09
(UTC+02:00)
Kysymysten jätön määräaika
2.4.2025
9:00
(UTC+03:00)
Tarjousten määräaika
16.4.2025
15:00
(UTC+03:00)
Organisaatio
Espoon kaupunki
Kuvaus
Tällä avoimella tarjouspyynnöllä Espoon kaupunki hakee innovaatioita ja ratkaisuja, jotka vähentävät liikenteen päästöjä Espoossa. Kokeiluhankintojen tavoitteena on vauhdittaa liikenteen päästöjä vähentäviä ratkaisuja.
Tarjouskilpailu on osa Pääkaupunkiseudun haastemoottori -hanketta, jossa jäsennetään ja tehdään näkyväksi kaupungin kehityshaasteita ja osallistetaan yrityksiä niiden ratkaisuun.
Hankkeissa toteutettavien kokeilujen osalta pitää siis myös huomioida se, että kokeiluilla tulee olla laajempia aluekehittämistavoitteita. Kokeilun tulokset on jaettava hankkeen yleisesti hyödynnettävänä tuloksena avoimesti ja ilman yksinoikeuksia.
Kyseessä ei voi olla ostopalvelun toteuttavan yrityksen oman liiketoiminnan kehittäminen, tai yrityksen oman palvelun/tuotteen testaus, vaan hankinnan on oltava yleisesti hyödynnettävän kokeilun toteuttaminen.
Tarjouspyynnön tarkempi kuvaus ja kohde
Espoon kaupunki hakee tällä avoimella tarjouspyynnöllä yhteensä 2-6 kokeilua toteutettavaksi Espoon kaupungissa.
Espoon kaupungin liikenteen ja liikkumisen haasteet
Olemme valinneet kehityshaasteeksi liikenteen ja liikkumisen, joka on Espoossa yksi suurimmista ilmastopäästöjen lähteistä. Lisäksi kasvavassa kaupungissa liikenteen ja kuljetusten sujuvuus on toimivan arjen elinehtoa. Espoon kaupungin palautejärjestelmässä liikenne on yksi suosituista palautteen aiheista.
Espoon kaupunki on tunnistanut seuraavat liikenteeseen ja liikkumiseen liittyvät haasteet:
Espoon henkilöautokannan sähköistyminen
o Espoon kaupungin hiilineutraaliustavoite nojaa henkilöautokannan sähköistymiseen. Latausinfra on kehittynyt mukavaa vauhtia, mutta kaipaisi silti vauhdittamista.
Kuorma- ja pakettiautojen päästöjen vähentäminen
o Suomessa kuorma- ja pakettiautojen sähköistyminen on ollut hidasta, johtuen sekä sähköisten ajoneuvojen että latausinfrastruktuurin puutteesta ja korkeista investointikustannuksista. Kuorma- ja pakettiautojen ajoneuvojen osuus liikenteen päästöistä Espoossa on noin 35 prosenttia (Espoon Ilmastovahti, 2023) ja kasvavassa kaupungissa kuorma- ja pakettiautoliikenteen määrä edelleen kasvaa.
Ympärivuotisen pyöräilyn lisääminen
o Espoon tavoitteena on lisätä pyöräilyn kulkumuoto-osuutta. Tähän tavoitteeseen pääsemiseksi kehitetään jatkuvasti pyörätieverkostoa ja sen kunnossapitoa. Pyöräilyn määrä ei kuitenkaan ole Espoossa kasvanut. Onko olemassa ratkaisuja ja palveluita, joilla kehittyvälle infrastruktuurille saadaan lisää pyöräilijöitä?
Last mile –ratkaisujen edistäminen
o Espoon joukkoliikennettä on kehitetty viimevuosina merkittävillä joukkoliikenneinvestoinneilla: Länsi-Metro, Raide-Jokeri ja parhaillaan rakennettava kaupunkirataa Leppävaaran ja Kauklahden välillä. Vaikka raideliikenne parantaa joukkoliikennepalveluita, jää osa asukkaista katveeseen, kun raideinvestointien myötä on lakkautettu bussiyhteyksiä. Minkälaisilla Last Mile –ratkaisuilla voidaan kannustaa asukkaita joukkoliikenteen käyttöön.
Kokeiluilla tulee olla laajoja aluekehittämistavoitteita. Kokeilun tulokset ovat on jaettava hankkeen yleisesti. Kokeilun tulokset on jaettava hankkeen yleisesti hyödynnettävänä tuloksena avoimesti ja ilman yksinoikeuksia.
Kyseessä ei voi olla ostopalvelun toteuttavan yrityksen oman liiketoiminnan kehittäminen, tai yrityksen oman palvelun/tuotteen testaus, vaan hankinnan on oltava yleisesti hyödynnettävän kokeilun toteuttaminen.
Pääkaupunkiseudun haastemoottori –hankkeessa jäsennetään ja tehdään näkyväksi kaupungin kehityshaasteita ja osallistetaan yrityksiä niiden ratkaisuun.
Espoon kaupungilla on käytössään palautejärjestelmä (Anna palautetta - Espoon palautepalvelu), ja arvostamme julkisesti saatavilla olevien palautteiden hyödyntämistä haasteiden ratkaisujen muotoilussa.
Haettavat kokeilut voivat olla vielä ideavaiheessa olevia konsepteja tai jo pidemmälle kehitettyjä prototyyppejä tai valmiita tuotteita, jotka voivat hyötyä täydentävistä kokeiluista esimerkiksi teknologian, käyttäjäosallisuuden tai palvelun näkökulmasta.
Kokeilun täytyy hyödyttää Espoon kaupungin ja kokeilun toteuttavan yrityksen lisäksi myös muita alueen toimijoita ja muita yrityksiä sekä luonnollisesti kaupungin asukkaita.
Kokeilut voivat olla toteutukseltaan erikokoisia ja -kestoisia. Arvostamme ratkaisuehdotusten kykyä edistää kaupunkien yhteiskehittämistä sekä huomioida erilaisten käyttäjä- ja sidosryhmien tarpeita. Toteutukseen valittavia kokeiluja tuetaan kokeilupaikan löytämisessä, viestinnässä ja käyttäjien tavoittamisessa. Ostopalvelun tavoitteena ei ole yrityksen oman liiketoiminan kehittäminen, tai yrityksen oman palvelun tai tuotteen testaus, vaan hankinnan on oltava yleisesti hyödynnettävän kokeilun toteuttaminen.
Kuka voi osallistua
Tarjouskilpailuun voivat osallistua yritykset tai muut yhteisöt, jolla on voimassa oleva Y-tunnus. Kilpailuun ei voi osallistua kilpailun järjestämiseen osallistuva henkilökunta tai hallinto. Osallistuminen usean toteuttajan tiiminä on mahdollista ja rohkaistavaa. Tässä tapauksessa tiimi nimeää joukostaan tarjoukseen yhden yhteystahon. Useampi toimija voi siis jättää yhteisen tarjouksen, mutta idealla on oltava yksi päävastuullinen tarjoaja. Hankintasopimus solmitaan yhden toimittajan kanssa. Yksittäinen toimija voi myös olla mukana useammassa tarjouksessa, mutta eri ratkaisuehdotuksista on tehtävä erilliset tarjoukset.
Vaadittava sisältö
Tarjouksessa tulee käydä ilmi ja kuvata vähintään seuraavat kokonaisuudet:
• Ratkaisun sisältö, laatu ja laajuus sekä näkökulma tarjouspyynnössä esitettyihin haasteisiin (sekä mahdollinen sijainti)
• Toteutussuunnitelma, -aikataulu ja -seuranta
• Toteutuksen kannalta keskeiset työmenetelmät, toimijat/sidosryhmät sekä soveltamismahdollisuudet
• Ratkaisun kokonaishinta (enintään 16 000 euroa, alv 0 %) sekä se, mistä kustannukset syntyvät
• Ratkaisuun tarvittavat resurssit ja avainhenkilöstö
• Ratkaisun lopputuotokset ja arvio siitä, miten ratkaisun edistäminen jatkuu kokeiluohjelman päättymisen jälkeen
Tarjous voi olla esimerkiksi visuaalinen luonnos tai esitys, video, liiketoimintakonseptin idea, 3D-malli tai yhdistelmä edellisiä. Tarjouksen voi esittää vapaamuotoisesti suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Hinnan tulee sisältää ratkaisun koko toteutus, sisältäen esim. vakuutuksista ja lupa-asioista aiheutuvat kustannukset. Hinnan tulee sisältää myös kokeilun raportointi.
Tarjouskilpailun kokonaisbudjetti on korkeintaan 28 000 euroa (alv 0 %), josta yhden kokeilun enimmäiskustannus on 16 000 euroa (alv 0 %). Tarjouskilpailusta valitaan toteutettavaksi 2–6 parasta kokeilua. Kokeiluratkaisut ostetaan valituilta toimittajilta palveluina. Espoon kaupunki pidättää itsellään myös oikeuden olla valitsematta yhtään ratkaisua/kokeilua. Espoon kaupungilla on oikeus pyytää tarjoajia määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tietoja tai asiakirjoja.
Tarjousten arviointi
Espoon kaupungin asiantuntijat arvioivat ja pisteyttävät määräaikaan mennessä toimitetut tarjoukset. Kokeilujen valinta tehdään tarjousten pisteytyksen perusteella. Tarjousten arviointikriteerejä ovat:
1. Kestävä kehitys ja vaikuttavuus (max 15 p)
2. Toteutuskelpoisuus, yhteiskehittäminen ja skaalautuvuus (max 9 p)
3. Uutuusarvo, innovatiivisuus ja hyödynnettävyys (max 9 p)
4. Hinta (max 10 p)
Kukin arviointikriteeri arvioidaan omalla pisteasteikollaan niin, että kustakin laadullisesta kriteeristä saa maksimissaan 3 pistettä. Tarjouksen korkein mahdollinen pistemäärä on 40 pistettä (laadulliset kriteerit 75 %, hinta 25 %).
Tarjousten arviointi tapahtuu seuraavien laadullisten arviointikriteerien mukaan niin, että tarjous saa 3 pistettä arviointikriteerin täyttyessä erinomaisesti, 2 pistettä arviointikriteerin täyttyessä hyvin, 1 piste jos arviointikriteeri on huomioitu jossain määrin ja 0 pistettä, jos arviointikriteeri on huomioitu heikosti tai ei ollenkaan.
Pisteytys tehdään seuraavien arviointikriteerien mukaan:
1) Kestävä kehitys ja vaikuttavuus
• Ratkaisun tavoittelema vaikutus ja hyödyt ovat tavoitteellisia ja tapa vaikutusten todentamiseksi on selkeästi kuvattu (0-3 p)
• Ratkaisu edistää kattavasti kestävän kehityksen tavoitteita:
o Kokeilu tuottaa ratkaisuja ekologisesti kestävään kaupunkiympäristöön edistämällä esimerkiksi hiilineutraaliutta, kiertotaloutta ja monimuotoista luontoa (0-3 p)
o Ratkaisu tukee sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää kaupunkiympäristöä, joka on esteetön, saavutettava, viihtyisä ja elvyttävä erilaisille käyttäjä- ja väestöryhmille (0-3 p)
o Ratkaisulla on potentiaalisia ja todennettavia kustannushyötyjä sekä kokeilun kohderyhmille että yhteiskunnallisesti (0-3 p)
• Kokeilun toteutus on itsessään ympäristövastuullinen ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukainen. Soveltuvin osin kiinnitetään erityistä huomiota kiertotalouden toteutumiseen, energia- ja resurssiviisauteen, huollettavuuteen ja elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin (0-3 p)
2) Toteutuskelpoisuus, yhteiskehittäminen ja skaalautuvuus
• Ratkaisun sisällön, laajuuden, toteutussuunnitelman ja vaadittavien resurssien kuvaukset osoittavat, että kokeilu on toteutettavissa laadukkaasti ja toivotussa aikataulussa (0-3 p)
• Ratkaisun toteutussuunnitelmassa on huomioitu kokeilun kannalta keskeisten sidos- ja käyttäjäryhmien tavoittaminen ja osallistaminen (0-3 p)
• Ratkaisulla on jatkokehityspotentiaalia esim. liiketoimintanäkökulmasta ja se on skaalattavissa (0-3 p)
3) Uutuusarvo, innovatiivisuus ja hyödynnettävyys
• Ratkaisulla on uutuusarvoa ja se on innovatiivinen suhteessa valittuun haasteeseen tai haasteisiin (0-3 p)
• Ratkaisu tuottaa arvokasta uutta tietoa ja näkökulmia kestävän liikkumisen edistämiseen liikenteen solmukohdissa (0-3 p)
• Espoon kaupunki tai mikä tahansa muu taho voi jatkossa hyödyntää kokeilun tuloksia ja edistää syntynyttä ratkaisua omassa (liike)toiminnassaan.
4) Hinta
• 0 - 5000 €: 10 pistettä
• 5001 - 10 000 €: 5 pistettä
• yli 10 001 €: 0 pistettä
Aikataulu
Tarjouspyyntö on julkaistu Cloudia kilpailutus -järjestelmässä 25.3.2025. Tarjousten jättöaika on 16.4.2025 klo 15.00 mennessä. Ehdotukset jätetään Cloudia kilpailutus -järjestelmässä. Tarjoukset arvioidaan 24.4.2025 mennessä. Tarjous hylätään, jos tässä dokumentissa esitetyt toimijan kelpoisuusvaatimukset eivät täyty tai tarjous saapuu myöhästyneenä. Lopullinen valinta tehdään arviointikriteerien perusteella. Kaikki tarjouskilpailuun osallistujat saavat tiedonannon sähköpostilla tuloksista perusteluineen. Tarjousten on oltava voimassa 31.8.2025 saakka, johon mennessä valittujen tarjoajien kanssa allekirjoitetaan hankintasopimus.
Kokeilut käynnistetään kesän tai syksyn 2025 aikana, ja ne on kokonaisuudessaan toteutettava ja raportoitava 31.1.2026 mennessä. Kokeilujen tulosten (mm. perustiedot, päätulokset ja -tuotokset sekä kokemukset ja johtopäätökset ratkaisun vaikutuksista) tulee olla avoimia ja vapaasti hyödynnettävissä.
Hankintapäätös ja sopimusehdot
Hankintapäätös syntyy erillisellä Espoon kaupungin tekemällä päätöksellä. Hankintapäätös perusteluineen annetaan tiedoksi kirjallisesti niille, joita asia koskee. Palveluun valitun tai valittujen palveluntarjoajien kanssa syntyy sopimus vasta erillisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintaan sovelletaan Julkiset hankinnat yleisiä sopimusehtoja JYSE 2014 Palvelut, huhtikuu 2022/ Päivitysversio (http://www.vm.fi).
Laskutus ja maksuehdot
Laskutus tapahtuu verkkolaskutuksena. Tarkemmat laskutusohjeet sovitaan hyväksytyn tarjouksen jälkeen valitun/valittujen toimittajan/toimittajien kanssa. Kokeilu maksetaan yhdessä tai useammassa erässä. Tarjoaja voi ehdottaa laskutusaikataulua tarjouksessa. Laskutusaikataulusta sovitaan tilauksen yhteydessä. Laskujen maksuaika on 30 päivää netto.
Tietoa hankintamenettelystä
Hankinnan arvo jää alle kansallisen kynnysarvon, joten lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 29.12.2016/1397 ei sovelleta. Hankintalain avoimuusmääräykset pätevät. Espoon kaupunki kohtelee tarjouskilpailuun osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimii avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen. Hankinnoista tehdään viranhaltijapäätös. Päätöksessä ilmoitetaan valinta ja valinnan perustelut.
Tarjoajan kelpoisuus
Valitun toimittajan on pyydettäessä toimitettava seuraavat tiedot:
- Verottajan todistus maksetuista veroista (tai verovelkatodistus)
- Kaupparekisteriote tai kaupparekisteristä muutoin saadut kaupparekisteriotetta vastaavat tiedot
- Vakuutusyhtiön tai työeläkekassan todistus maksetuista eläkevakuutusmaksuista.
- Selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista sekä työterveyshuollon järjestämisestä.
Avoin tarjouspyyntö 6 (6) Tiedot voi antaa esimerkiksi Luotettava Kumppani -raportilla. Valittu toimittaja vastaa lisäksi siitä, että sillä on kokeilun toteuttamiseen tarvittavat vakuutukset ja luvat, ja että kokeilu on voimassa olevan lainsäädännön mukainen.
Oikeudet ja asiakirjojen julkisuus
Tarjouspyynnöllä hankintaan kokeilu palveluna, ei materiaalia tai laitteistoja. Kokeilun toteutuksen osana voi olla laitteita tai muuta kalustoa. Espoon kaupungilla ja sen liikelaitoksilla ja konserniyhtiöillä on oikeus hyödyntää kokeilun tuloksia ja oppeja viestinnässään ja muussa toiminnassaan. Hankintaa koskevien asiakirjojen julkisuuden osalta noudatetaan viranomaisten toiminnan julkisuudesta annettua lainsäädäntöä. Tarjousasiakirjat ja muut hankintaan liittyvät selvitykset ovat julkisia, kun sopimus on tehty. Asianosaisella, esimerkiksi tarjoajalla, on kuitenkin oikeus saada tieto edellä mainituista asiakirjoista heti, kun päätös on tehty ja pöytäkirja tarkastettu. Tarjoajan tulee merkitä tarjouksessaan merkinnällä SALAINEN sellaiset tiedot tai liitteet, jotka ovat liikesalaisuuksia. Espoon kaupunki harkitsee tapauskohtaisesti, ovatko liikesalaisuuksiksi esitetyt tiedot lain mukaan salassa pidettäviä. Kokeilun tulosten tulee olla Espoon kaupungin sekä muiden toimijoiden avoimesti hyödynnettävissä. Vertailtavat tiedot kuten esimerkiksi hintatiedot eivät sinällään ole liikesalaisuuksia, mutta joissakin tapauksissa yksikköhinnat saattavat olla.
Tarkennukset ja kysymykset
Mahdolliset kilpailutukseen liittyvät kysymykset ja huomiot on lähetettävä Cloudia kilpailutus -järjestelmään 2.4.2025 klo 9.00 mennessä. Lähetettyihin kysymyksiin vastataan viimeistään 9.4.2025 yhteisesti Cloudia kilpailutus -järjestelmässä.
Hankinta on kuvattu liitteessä "Haastemoottori kokeilut tarjouspyyntö 20250325.pdf"