533312 / Uudet ratkaisut luonnon monimuotoisuutta tukevaan kaupunkiympäristöön
Määräaika:
13.12.2024
16:00
(UTC+02:00)
Määräaikaan:
Tiivistelmä
Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
533312 / Uudet ratkaisut luonnon monimuotoisuutta tukevaan kaupunkiympäristöön
Hankintailmoitustyyppi
Pienhankinta
Julkaistu
30.10.2024
17:19
(UTC+02:00)
Kysymysten jätön määräaika
29.11.2024
12:00
(UTC+02:00)
Tarjousten määräaika
13.12.2024
16:00
(UTC+02:00)
Organisaatio
Espoon kaupunki
Kuvaus
Tällä avoimella tarjouspyynnöllä Espoon kaupunki hakee innovaatioita ja ratkaisuja luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ja lisäämiseksi kaupunkiympäristöissä. Kokeiluhankintojen tavoitteena on vauhdittaa luontohyötyjä tuottavaan kaupunkiympäristöön liittyviä uusia ratkaisuja, innovaatioita ja liiketoimintaa, sekä samalla tukea Espoon kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista kasvavassa kaupungissa kaupunginosalähtöisesti.
Tarjouskilpailu on osa Kestävän tulevaisuuden kaupunginosat -kokeiluohjelmaa, jossa kehitetään laajemmin kestäviä ratkaisuja kaupunginosien haasteisiin ketterien kokeilujen kautta. Kokeiluohjelma on osa Espoon kaupungin samannimistä hanketta.
Tarjouspyynnöllä etsitään yhteensä 2–5 kokeilua toteutettavaksi Kestävän tulevaisuuden kaupunginosat -hankkeen kehitysympäristöissä (Leppävaara, Kera, Espoon keskus, Kivenlahti, Otaniemi, Keilaniemi, Finnoo). Mahdollisia toteutuspaikkoja ovat esimerkiksi katuympäristöt, aukiot tai erilaisten kiinteistöjen välittömät ulkotilat. Kokeiluympäristöt ja tarkempi toteutuspaikka sovitaan valituille kokeiluille erikseen.
Kokeilujen lähtökohtana tulee olla yksi tai useampi seuraavista haasteista:
1. Viherrakenteiden ja paikallisen luonnon edellytysten parantaminen niissä rakennetun ympäristön kohteissa, jotka ovat luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta tyypillisesti haastavia (esim. kansirakenteet, pysäköintitalot, rakennusten katot ja seinät, työmaat, ahtaat tontit, rakennusmateriaalit, tekniset rakenteet, peruskorjausvaiheen ratkaisut sekä edellä mainittujen rakenteiden kestävyyden parantaminen)
2. Väliaikaistilojen, joutomaiden, epäpaikkojen ja/tai muuttuvan kaupunkiympäristön identiteetin ja viihtyisyyden parantaminen sekä haittojen ehkäisy monimuotoisen kaupunki(sini)vihreän keinoin
3. Ihmisten ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien väestöryhmien luontokosketuksen lisääminen ja saavutettavuus asuin- ja oleskeluympäristöissä
4. Luonnonlukutaidon kehittäminen, luonnon monimuotoisuutta edistävä asukastoiminta sekä ymmärryksen ja kiinnostuksen kasvattaminen kaupunkiluonnon ratkaisuja kohtaan
Ratkaisut voivat keskittyä esimerkiksi materiaalien, rakenteiden, tuotteiden, kalusteiden, palveluiden, palvelumallien tai teknologioiden kehittämiseen. Kokeilun toteutus voi olla tai siihen voi sisältyä myös esimerkiksi tapahtuma, taideteos, viestinnällinen kokonaisuus tai muu interventio. Tarjottavien ratkaisujen tulee olla testattavissa oikeassa kaupunkiympäristössä.
Haettavat kokeilut voivat olla vielä ideavaiheessa olevia konsepteja tai jo pidemmälle kehitettyjä prototyyppejä tai valmiita tuotteita, jotka voivat hyötyä täydentävistä kokeiluista esimerkiksi teknologian, käyttäjäosallisuuden tai palvelun näkökulmasta. Kokeilut voivat olla toteutukseltaan erikokoisia ja -kestoisia.
Ratkaisuehdotuksiin voi sisältyä myös esimerkiksi erilaisia kyselyjä, haastatteluja, työpajoja sekä seuranta- ja arviointimenetelmiä. Arvostamme ratkaisuehdotusten kykyä edistää kaupunkien yhteiskehittämistä sekä huomioida erilaisten käyttäjä- ja sidosryhmien tarpeita. Toteutukseen valittavia kokeiluja tuetaan kokeilupaikan löytämisessä, viestinnässä ja käyttäjien tavoittamisessa.
Hankinta on kuvattu tarkemmin liitteessä 1.