OUKA/485/02.08.01/2025 / Tietopyyntö/ Markkinakartoitus Lasten museo -näyttelyn suunnittelu ja toteutus
Määräaika:
6.2.2025
16:00
(UTC+02:00)
Määräaikaan:
Tietopyynnön tiivistelmä
Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
OUKA/485/02.08.01/2025 / Tietopyyntö/ Markkinakartoitus Lasten museo -näyttelyn suunnittelu ja toteutus
Hankintailmoitustyyppi
Tietopyyntö
Julkaistu
20.1.2025
15:40
(UTC+02:00)
Kysymysten jätön määräaika
3.2.2025
16:00
(UTC+02:00)
Tarjousten määräaika
6.2.2025
16:00
(UTC+02:00)
Organisaatio
Oulun kaupunki
Kuvaus
Tällä kutsulla vastata kirjallisesti markkinakartoitukseen on tarkoitus selvittää Oulun museo- ja tiedekeskuksen Lasten museo -näyttelyn tilasuunnitteluun ja rakentamisen toteutukseen liittyviä kysymyksiä ja kustannuksia. Hankinnasta kiinnostuneilta alan toimijoilta pyydetään kommentteja hankittavan tilasuunnittelun, toteutuksen ja käytännön järjestelyihin liittyen, jotta tarjouskilpailu voidaan toteuttaa mahdollisimman tarkoituksenmukaisella tavalla.
Tämä asiakirja ei ole hankintailmoitus tai tarjouspyyntö, vaan hankintalain (1397/2016) 65§:n mukainen tarkentava markkinakartoitus, eli kutsu markkinavuoropuheluun osana hankinnan valmistelua. Markkinakartoituksella ei pyydetä eikä tähän anneta tarjouksia, vaan tiedotetaan markkinoita tulevasta kilpailutuksesta. Hankintayksikkö ei sitoudu toteuttamaan näyttelysuunnittelun ja -toteutuksen hankintaa. Päätökset mahdollisen hankintaprosessin käynnistämisestä tehdään markkinakartoituksen jälkeen.
Ilmoitetut tiedot hankinnasta tai hankintamenettelystä eivät ole hankintayksikköä sitovia mahdollisessa myöhemmässä hankintamenettelyssä. Markkinakartoitukseen osallistumatta jättäminen ei estä mahdolliseen tarjouskilpailuun osallistumista, eikä kartoitukseen osallistuminen vaikuta tarjoajan asemaan varsinaisessa tarjouskilpailussa. Markkinakartoituksessa esiin tulleet tiedot säilyvät täysin luottamuksellisina ja niitä tullaan käyttämään ainoastaan mahdollisen hankinnan kehittämiseen ja suunnitteluun.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden Oulun museo- ja tiedekeskus (OMTK) on avaamassa helmikuussa 2025 Lasten museo -näyttelyn suunnittelun ja toteutuksen tarjouskilpailun. Tällä markkinakartoituksella selvitetään, millaisia toimijoita markkinoilla on, jotka pystyisivät toteuttamaan näyttelyn tilasuunnittelun ja rakentamisen toteutuksen joko kokonaan tai osittain, ja miten tuleva kilpailutus olisi tarkoituksenmukaisinta järjestää.
Lasten museo -näyttely on Tiimaan rakentuva toiminnallinen näyttely lapsille (0-10+-vuotiaille) ja heidän kanssaan tai keskenään vieraileville aikuisille.
Näyttely toteutetaan Oulun Myllytulliin rakentuvaan Oulun museo- ja tiedekeskuksen uuteen käyntikohteeseen Tiimaan. Näyttely sijoittuu kohteessa vanhan rakennuksenosan ensimmäiseen kerrokseen. Näyttelytilan koko on noin 130 m2 ja sen korkeudet vaihtelevat 3,2 ja 2,6 m välillä (palkisto, tekniikka ja putkisto paljaana alakatossa). Tilat ovat parhaillaan peruskorjauksessa, ja luovutus käyttäjälle tapahtuu kevään 2026 aikana. Näyttelyn on määrä avautua syksyllä 2026.
Lasten museon tavoitteena on innostaa lapsia kiinnostumaan historiasta, vahvistaa lasten toimijuutta ja kuulumisen tunnetta sekä madaltaa museoiden kynnyksiä nyt ja tulevaisuudessa. Näyttelyn sisällön keskiössä ovat leikki ja Oulu. Näyttelyssä tarjotaan monipuolisia kutsuja leikkiin ja hyödynnetään leikin eri tapoja. Lisäksi tuetaan lasten sosiaalisten, fyysisten ja psyykkisten taitojen kehitystä. Näyttelyn paikat, leikit, maisemat ja tilanteet liittyvät tiiviisti kaupunkilaisuuteen, Ouluun ja sen lähialueisiin. Pedagogisina keinoina näyttelyn tavoitteiden saavuttamiseen käytetään toiminnallisuutta, tarinallisuutta, elämyksellisyyttä, seikkailullisuutta, moniaistillisuutta sekä historiallista empatiaa ja samaistumista. Näiden on tärkeää olla keskiössä myös tilasuunnittelussa ja käytännön toteutuksissa.
Näyttely kestää kovaa käyttöä ja sen rakenteet ja tavarat ovat pestävissä ja huollettavissa. Näyttely on turvallinen kaikille käyttäjäryhmille. Näyttely on ilmainen, miehittämätön ja kengätön. Näyttelyn on määrä olla avoinna useamman vuoden.
Näyttelyn pääasiallinen sisältösuunnittelu tulee OMTK:lta ja sisällöt ovat soveltuvilta osin valmiina kilpailutuksen päättyessä. Näyttelyn sisältöjä on suunniteltu yhdessä museon käyttäjien kanssa vuodesta 2023 alkaen ja sitä jatketaan läpi suunnittelu- ja rakennusprosessin.
Lasten museo on näyttelyn työnimi, ei lopullinen nimi.
Näyttelyn tilasuunnittelun ja rakentamisen toteutuksen osat:
Tarjoaja voi käyttää omia alihankkijoita, halliten kuitenkin itse osakokonaisuuksia tai itselleen kuuluvaa kokonaisuutta.
Tilasuunnittelu (lavastussuunnittelu),näyttelyarkkitehtuuri
- tila- ja rakennesuunnittelu (lavastussuunnittelu) sisältäen luonnossuunnittelun ja työpiirustukset
-keskeisenä ohjenuorana suunnitteluun edellä esitellyt näyttelyn tavoitteet ja pedagogiset keinot
Visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu
-näyttelyn visuaalinen ilme ja ohjeistus
-kuvitus, seinäpinnat, lattiapinnat ja muut toiminnallisten kohteiden pinnat
-pedagogisten materiaalien visuaalinen ilme ja ohjeistus
Ääni- ja valaistussuunnittelu ja -toteutus
-näyttelyn äänimaailman suunnittelu ja toteutus
-ääntä hyödyntävien kohteiden toteutus
-valaistussuunnittelu ja toteutus
Immersiivisen ja pelillisen tilan suunnittelu ja toteutus
Näyttelyn yksi kohteista on vedenalainen immersiivinen ja pelillinen maailma, jossa on hylky ja muuta vedenalaiseen arkeologiaan liittyvää sisältöä. Tilan immersiivisyys luodaan audiovisaalisin ja haptisin keinoin esimerkiksi laserverhoseinillä.
-kohteen sisällön ja teknisten ratkaisujen suunnittelu ja käsikirjoitus yhdessä tilaajan kanssa
-digitaalisen sisällön (grafiikka, ääni ja ohjelmointi) suunnittelu ja toteutus käsikirjoituksen mukaan
-laitteiston ja ohjelmiston valinta ja hankinta
Rakentaminen
-näyttelyn rakenteet ja rakentaminen
-kohteiden lavastus ja rekvisiitta (hyödyntäen OMTK:n olemassa olevaa rekvisiittaa)
-mahdollinen valmiiden rakenteiden säilytys ennen näyttelytilojen valmistumista
Kysymyksiin vastataan kirjallisesti esimerkiksi Word-tiedostolla. Tiedosto lähetetään sähköpostilla 6.2.2025 klo 16:00 mennessä osoitteeseen [email protected]. Aiheeksi ”Lasten museo”.
Lisätietoja antaa museolehtori Riina Veijo, [email protected], 0405711043
Tiedustelemme näkemyksiänne seuraavista asioista:
1.Mikä teistä olisi paras tapa toteuttaa hankinta? Pyydämme esittämään näkemyksiänne hankkeen toteuttamisvaihtoehdoista.
2.Tarjoaisitteko osiota vai koko kokonaisuutta hankinnassa tarvittavista palveluista?
3.Voitte yksilöidä palveluanne tarkemmin ja liitteeksi voitte laittaa palvelukuvauksianne, jos mahdollista.
4.Millaisella hinnoittelumallilla tarjoaisitte palvelua? Millä edellytyksillä pystytte antamaan kokonaishinnan palvelulle?
5.Mikä on alustava hinta-arvionne ehdottamastanne toteutuksesta?
6.Millaisissa projektin vaiheissa toivoisitte maksupostien laskuttamisen? Alustava esityksenne maksupostista.
7.Aikatauluarvionne? Onko projekti toteutettavissa edellä mainitulla suunnitelmalla?
8.Mikä on mielestänne sopiva henkilöstömäärä toteuttamaan tämä hankinta? Minkälaista osaamista ja kokemusta hankinnan hyvä toteuttaminen mielestänne edellyttää?
9.Kuvatkaa yrityksenne kokemusta kyseessä olevien palvelujen tuottamisesta. Pyydämme ilmoittamaan, millaisia referenssejä teillä on hankinnan kohdetta vastaavien palvelujen tuottamisesta.
10.Onko teillä palveluksessanne (tai käytettävissänne) asiantuntijoita, jotka voisitte nimetä tähän hankkeeseen, keitä? Millaisia referenssejä heillä on? Kuinka monta konsulttia nimeäisitte hankkeeseen (liitteeksi voitte laittaa CV:itä, jos katsotte tarpeelliseksi)?
11.Millaiseen tarjouspyyntöön kykenette vastaamaan immersiivisestä tilasta, mikäli käytettävää tekniikka ei ole vielä valittu? Olisiko tarjouspyynnön kannalta toivottavampaa, että teknologia olisi valittuna ja sisällön suunnittelu sovitettaisiin siihen eikä päinvastoin? Onko muita toivottavia tarkennuksia immersiivisen tilan osalta tarjouksen tekemisen kannalta?
12.Onko teillä palveluksessanne (tai käytettävissänne) asiantuntijoita vedenalaisesta arkeologiasta immersiivisen tilan sisältösuunnittelua ja käsikirjoitusta varten?
Näiden tietojen lisäksi pyydämme vapaamuotoisia näkemyksiänne seikoista, joita tarjouspyyntöä tehtäessä kannattaisi huomioida.