510847 / Teollisuuspuistot uuden teollisuuspolitiikan instrumenttina VN/13930/2024

Määräaika: 30.5.2024 16:15 (UTC+03:00)
Määräaikaan:

Tiivistelmä

Kaikkien tietojen näyttäminen vaatii rekisteröitymisen ja kirjautumisen palveluun.
510847 / Teollisuuspuistot uuden teollisuuspolitiikan instrumenttina VN/13930/2024
Hankintailmoitus­tyyppi
Kansallisen kynnysarvon alittava hankinta (pienhankinta)
Julkaistu
8.5.2024 13:54 (UTC+03:00)
Kysymysten jätön määräaika
17.5.2024 12:00 (UTC+03:00)
Tarjousten määräaika
30.5.2024 16:15 (UTC+03:00)
Organisaatio
Työ- ja elinkeinoministeriö
Kuvaus
Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää tarjoustanne palvelun toteuttamisesta tämän tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaisesti.
Hankinnan tausta:
Pääministeri Orpon hallitusohjelman kirjauksen mukaan teollisuuspuistoista tehdään yksi keino sujuvoittaa investointeja Suomeen. Tavoitteena on edistää teollisuuspuistojen rakentumista, olemassa olevien teollisuuspuistojen kehittymistä, alueen teollisuuden uusiutumista ja laajentumista kevennetyllä lupamenettelyllä tinkimättä ympäristövaikutuksista.
Teollisuuspuistoilla ei ole vakiintunutta määritelmää. Teollisuuspuistoa voi kuvata siten, että se koostuu tietyllä alueella toimivista itsenäisistä tuotantolaitoksista, muista yrityksistä ja toimijoista, joille teollisuuspuisto tarjoaa yhteistä infraa, rakenteita ja palveluita.
Sähköistymisen myötä eri toimialojen prosessit kehittyvät samankaltaisemmiksi, jolloin mahdollisuudet synergiaetuihin kasvavat. Myös intressi erilaisten sivuvirtojen, kuten lämmön hyödyntämiseen on aiempaa suurempi, mikä suosii tuotantolaitosten sijoittumista maantieteellisesti toistensa lähelle. Teollisuuslaitosten keskittyminen on edullista myös puhtaan energian tarjonnan ja muiden infrastruktuurin tehokkuus- ja skaalaetujen kannalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö teollisuuspolitiikassa ole merkitystä myös saman talousalueen sisällä eri paikkoihin sijoittuvien teollisuuslaitosten ekosysteemeille ja synergiaeduille. Vaikka satamien merkitys useille teollispuistoille on keskeinen, on myös sisämaassa useita menestyviä teollisuuspuistoja perustuen paikallisiin ja alueellisiin kilpailuetuihin, kuten raaka-aineiden tarjontaan.
Teollisuuspuistojen nykyistä parempi hyödyntäminen nousi esiin työ- ja elinkeinoministeriön syksyllä 2023 teettämässä Puhtaan siirtymän investointien turvaaminen -selvityksessä, jonka tavoitteena oli tunnistaa kasvua, elinkeinorakennetta ja ilmastotavoitteita edistävien investointien toteutumista tukevia toimia. Selvityksen mukaan Suomessa ei ole vahvaa kokemusta tai perintöä monialaisten teollisten yritysekosysteemien rakentamisesta. Teolliset keskittymät ovat tyypillisesti varsin yksipuoli-sia ja keskittyvät tietyn teollisuudenalan ja avainyrityksen ympärille. Yhtenä investointeja tukevana toimena selvityksessä esitetään teollisuuden keskittymistä alueellisiksi kv. mittakaavan teollisiksi ekosysteemeiksi.
kts. tarkemmin tarjouspyynnön liitteestä 1 Hankinnan tausta
Hankinnan kuvaus
Hankinnan kohteena on selvitys. Hankinnan tavoitteena on
1. selvittää teollisuuspuistojen toiminnan edellytyksiä ja taloudellista merkitystä osana teollisuuspolitiikkaa Suomessa ja keskeisissä verrokkimaissa sekä lisätä ymmärrystä puistojen ja alueellisen teollisten klusterien taloudellisesta merkityksestä nykyisessä teollisuuspoliittisessa ympäristössä
2. kuvata teollisuuspuistojen olemassa olevat kansalliset ja EU-tukielementit, kuvata kehittämistoimet, joilla teollisuuspuistojen teollisuuspoliittista vaikuttavuutta voidaan vahvistaa ja arvioida, sekä kuvata, miten nykyisiä teollisuuspuistoja pitäisi kehittää, jotta ne houkuttelisivat enemmän investointeja
3. arvioida teollisuuspuistojen kehittämisen tuomia mahdollisia hyötyjä tarkastellen mm. seuraavia kriteereitä:
o puhtaaseen siirtymään liittyvän sektori-integraation tuomat synergiat ml. yhteisen infran hyödyntäminen
o uusiutuvan energian tuotannon ja käytön lähekkäin sijoittumisen tarjoamat tehok-kuusedut
o keskittymisen tarjoamat infra- ja logistiikkaedut
o luvitukseen ja hallinnon sujuvuuteen liittyvät edut
o keskittymisen ja skaalan tuomat edut osaamiseen ja osaavan työvoiman saatavuuteen.
4. arvioida miten olemassa olevan teollisuuden keskittyminen nykyistä vahvemmin teollisuuspuistoiksi tukisi investointeja ja vahvistaisi talouden kestävää kasvua
5. tunnistaa tehokkain työnjako valtion ja kunta- sekä aluetason toimien välillä keskeisimmissä alueellisen toimintaympäristön tekijöissä, kuten yhteistyökumppanit, sivuvirrat, tutkimus ja kehittäminen, alihankkijat, osaava työvoima sekä raaka-aineet, jotka houkuttelevat yrityksiä sijoittumaan teollisuuspuistoihin
6. kuva mitä mahdollisuuksia ja haasteita EU:n nettonolla-asetuksen toimet (17 artikla) avaavat teollisuuspuistojen kehittämisessä.
kts. hankinnan kuvaus, tutkimuskysymykset ym. tarkemmin liitteestä 1 Hankinnan kuvaus
Työ- ja elinkeinoministeriö varaa oikeuden olla hyväksymättä tarjousta, mikäli tarjous ei ole tarjouspyynnön mukainen tai tarjouksen hyväksymättä jättämiselle on jokin muu perusteltu syy.
Lisäksi varataan mahdollisuus optioon, jonka arvo on enintään 10.000 euroa.